Månedens Etymologi

 • Er isfuglen en ’jernfugl’, og i så fald hvorfor?

  18.05.2020

  Tegning: Rebekah Bauer © 2020. To fugle med næsten samme farvekombination i fjerpragten har tiltrukket sig særlig opmærksomhed i det sidste halvår, fordi de begge er blevet hyppigere i Danmark. I april kunne »

 • Månedens etymologi: coronavirus

  18.03.2020

  Coronavirus betegner i virkeligheden en gruppe af virusser, men bruges for tiden især om den virus der mere teknisk hedder »SARS-CoV-2«, og som forårsager sygdommen COVID-19 – en et akronym for »coronavirus disease 2019« »

 • Sort og mørk: Historien bag ord for ’sort’ og ’mørk’ helt tilbage til de dunkleste tider

  24.02.2020

  Lad os lægge ud med vort eget ord sort. Her vil vi meget hurtigt kunne gennemskue, at det er beslægtet med (dvs. oprindelig samme ord som) norsk sort eller svart, svensk svart, elvdalsk swart, færøsk svartur og islandsk »

 • Krabat

  15.01.2020

  Den 1. januar i år overtog Kroatien formandskabet for EU fra Finland. Det giver os en oplagt anledning til at kigge nærmere på et ord der står ikke så langt væk i ordbogen, nemlig krabat. »

 • Terne - fra trælkvinde til brudepige i Luciaoptog

  13.12.2019

  Den 13. december, som markerede solhvervet i den julianske kalender, er der tradition for luciaoptog, hvor den hvidklædte luciabrud med lyskrans i håret følges af sine lige så hvidklædte terner med lys i hænderne. »

 • Morten(saften)

  11.11.2019

  Vi har netop overstået Mortensaften, måske fejret i familiens skød med gåsesteg eller andesteg, og mange har sikkert hørt historien om den Martin vi kan takke for denne hyggelige tradition. Men hvad kan vi sige om navnet »