28. februar 2019

Ny Marie Skłodowska Curie-stipendiat til Roots of Europe

Forskning

Den østrigske sprogforsker Stefan Höfler har opnået bevillig til et toårigt Marie Skłodowska Curie-stipendium og tiltræder nu en postdoc-stilling ved Roots of Europe 1. september 2019.

Stefan har en BA i ungarsk (2011), en MA i lingvistik (2015) og en ph.d.-grad i indoeuropæisk (2017) fra universitetet i Wien, og han kommer til København fra et ophold ved Harvard University hvor han har undervist i historisk og indoeuropæisk sammenlignende sprogvidenskab og oldirsk.

Under opholdet i København vil Stefan beskæftige sig med projektet Of beasts and men. The animals of the Proto-Indo-Europeans. Målet er at afdække, rekonstruere og analysere den del af det nedarvede indoeuropæiske ordforråd der relaterer til dyrenavne, både husdyr og vilde arter. En sådan analyse er både af lingvistisk og kulturhistorisk interesse. På den ene side hører de ord der betegner dyr typisk til den ældste del af ordforrådet og kan derfor afsløre betydningsfulde detaljer om sprogets struktur, specielt orddannelse, og på den anden side vil vi komme nærmere til en forståelse af det forhistoriske indoeuropæiske samfund og indoeuropæernes verdensopfattelse. Vi kan derfor forvente at projektets resultater ikke kun vil henvende sig til specialister inden for den historisk-sammenlignende sprogvidenskab, men også til forskere fra tilgrænsende fagområder som arkæologi og genetik, og endelig den brede offentlighed med interesse for vores fælles forhistorie.  

I lighed med Den Arnamagnæanske Samling, har vi ved Roots of Europe i de senere år haft held til at tiltrække flere udenlandske gæsteforskere under Marie Curie-programmet, og vi har hidtil haft stor fornøjelse af den gode synergi mellem stipendiaterne og de danske forskere. Stefans kombinerede interesse for leksikalske studier og orddannelse passer perfekt til den profil vi har opdyrket ved Roots of Europe, og på den baggrund glæder vi os meget til at byde ham velkommen i København, inddrage ham i vores forskningsgruppe og følge hans arbejde på nært hold.